De Neel

Door Allebach

Sportverslaggever Jean Nelissen is er niet meer, op 74 jarige leeftijd is hij “ons” ontvallen. En met ons bedoel ik vooral de wielervolgers. Een man die kon vertellen als of het gedrukt stond, dat was niet zo gek als je bedenkt dat hij bij de schrijvende pers hoorde. Hij was dus gewend om zijn verhalen beeldend te brengen zodat zijn lezers of toehoorders het idee hadden als of ze het gezien hadden. De man was een wandelde encyclopedie van feiten en wetenswaardigheden op sport gebied.
Voor mij was een live-reportage van een NK in Meerssen legendarisch waarbij “De Neel”, tijdens een saai gedeelte, wist te vermelden wat de wasdag was van de moeder van één van de deelnemers.
De laatste jaren werd het op de televisie stil rond hem, af en toe hoorde je zijn karakteristieke stemgeluid voorbij komen.
Buiten zijn kwaliteiten had bezat hij kenmerken die mij zeer aanspreken, zo was hij een echte nachtbraker en had hij onder andere een voorliefde voor Dominicaanse sigaren en Grappa. Je kan er oud mee worden dus dat is een mooi vooruitzicht.
Je had Theo Koomen en Jean Nelissen. Je hebt nog Mart Smeets maar daarna blijft het heel lang leeg in Nederland. Wil de echte wielerverslaggever opstaan en zich gaan melden in Hilversum. Misschien een idee voor een programma format; “Opzoek naar een wielercommentator”.