Jari

Door Allebach

Dit artikel heeft niets met wielrennen te maken maar alles met liefde voor sport en bevlogenheid.
Jari, 39 jaar en in de nadagen van zijn imposante carrière, was weer even terug in Nederland waar hij voor de 139e keer zijn opwachting maakte in het Finse elftal. Dat hadden er veel meer kunnen zijn maar het Finse elftal heeft nog nooit deelgenomen aan een “groot” toernooi en hij heeft in zijn loopbaan, vanwege zijn blessure gevoeligheid, al 93 interlands gemist. Desondanks speelt de man met “de spieren van glas” nog steeds met plezier, een echte liefhebber dus.
Tijdens zijn hoogtijdagen, halverwege de jaren 90, kreeg hij zelfs van Adidas een schoenenlijn die naar hem vernoemt was. Zelf zal hij die nooit gedragen hebben want hij zweert bij de Adidas Copa Mundial. Deze schoen is speciaal ontworpen voor de WK 1982 in Spanje en wordt nog steeds vrijwel ongewijzigd met de hand gemaakt in Duitsland.
Toen Jari in 2002 terugkeerde bij de hoofdstedelijke club was Adidas daar kledingsponsor, een nieuw contract wat betreft de schoenen lag voor de hand. Litmanen weigerde beleeft omdat hij verplicht werd op het nieuwste materiaal te spelen. Hij had er maling aan en kocht een paar dozen extra van de Copa Mundial in, voor het geval Adidas de productie zou stoppen tijdens zijn actieve carrière. In eerste instantie waren de strepen op de zijkant van zijn schoenen nog wit, later waren de strepen zwart gemaakt. Daarmee maakte hij een duidelijk statement; hij koos niet voor het geld maar voor in zijn ogen het beste materiaal. Zeker als je bedenkt dat deze strepen ooit waren bedoeld ter versteviging van de bovenschoen. Adidas zag echter als eerste de marketing waarde van het beeldmerk en “kocht” het na de Olympische spelen van 1954 van het Finse sportmerk Karhu. De opvallende diagonaal strepen aan de zijkant van schoenen heeft Adidas een grote naamsbekendheid opgeleverd.
Voor de liefhebber Litmanen maakte die strepen niets uit, als hij de wei maar in mocht om achter een bal aan te rennen.

Jari op zwarte schoenen