Peter Post

Door Allebach

De keizer van de zesdaagsen, is niet langer onder ons.
In totaal heeft hij 65 zesdaagsen op zijn naam geschreven. In 1963 werd hij Nederlands kampioen op de weg.
Zijn grootste overwinning op de weg betreft Parijs-Roubaix van 1964 in de hoogste gemiddelde snelheid tot nu toe, 45,129 kilometer per uur over een afstand van 265 kilometer. Hij zag deze overwinning niet als een doorbraak van zijn carrière als wegrenner, maar gebruikte dit om zijn verdiensten in de zesdaagsen op te krikken.
Op voetbal gebied kreeg Nederland in 1974 door Michels en Cruijff wereldfaam met het totaalvoetbal, in hetzelfde jaar legde Post de eerste basis met Ti-Raleigh van wat later bekend zou staan als het totaalwielrennen. Hoogtepunt hiervan was de Tour de France van 1980, 11 etappe overwinningen door 6 verschillende renners waarvan 7 etappes op rij, de gele trui voor Joop Zoetemelk en de witte trui voor Johan van der Velde.
Post eiste het maximale van zijn renners maar hij verzorgde ze ook tot in de puntjes. Hij hield in alles van gesoigneerd, niet alleen voor zichzelf maar ook voor de ploeg. Hij was de eerste ploegleider die het commercieel belang van een goede ploeg zag. Kleding, materiaal, verzorging, vervoer, hotels, sponsors alles moest voor elkaar zijn om de ploeg een top uitstraling te geven. De renners profiteerden hier ook zeker van mee. Bij Post kregen zij, voor die tijd in de wielerwereld uniek, minimaal het minimum loon betaald.
Door zijn streven om het beste voor te hebben met de renners en de ploeg konden de andere ploegen niet achterblijven, zijn aanpak heeft de aanzet geven tot grote veranderingen in de wielerwereld.
Wij achterblijvers zullen het tot in lengte van dagen, vol bewondering, hebben over de Ti-Raleigh en Panasonic ploegen, een tijd waar het Nederlandse wielrennen hoogtijdagen vierde.