Trainen

Door Allebach

Voor de 3e keer op rij konden de schaatsen uit het vet worden gehaald. De ijspret, ondanks gebruikelijke hoop op een Elfstedentocht, was echter weer snel voorbij.
De schaatsen zijn weer geslepen opgeborgen en wachten op beter tijden, de fiets daar in tegen heeft al genoten van een lekker zonnetje.
Net als vorig jaar de “betere” wegen in onze omgeving genomen om aan de conditie te werken. Wat kan er in een jaar toch veel veranderen: weg opbrekingen vanwege herbestrating, natuurlijk barrières, fietspaden en zelfs de ontdekking van nog een klinker weg.
De Zuiderkwelweg ligt erbij zoals ieder jaar, is droog voor de liefhebbers goed te doen. Bij (deels) nat wegdek kan de “weg” verraderlijk glad zijn.
De Zuiderdijk is een ander verhaal is best goed te doen omdat er voor een deel benedendijks over nieuw asfalt gereden kan worden, voorbij Oosterleek wordt het een ander verhaal. Over een lengte van ongeveer een kilometer is het vrijwel onmogelijk om op een (race)fiets verder te komen.
De overige klinker wegen in West Friesland werden of worden opnieuw bestraat. In De Weere achter Abbekerk werd nog een strook met klinkers ontdekt.
In de tabel vindt de liefhebber de actuele stand van zaken.

De Weere Driestedenweg 1,9 km  
Hauwert Dorpstraat 2,1 km Opnieuw bestraat.
Lelystad Oostvaardersdijk, vanaf Houtribsluizen naar Lelystad-Haven 3,3 km  
Lelystad-Haven Knardijk, eerste gedeelte vanaf de Oostvaardersdijk 3,8 km Voorzien van betonnen fietspad.
Twisk Dorpsweg, Gangwerf, Bennemeersweg 4,3 km  
Midwoud, Benningbroek Dorpsstraat, Buurt, Oosterstraat 5,1 km Ligt nog in gedeeltes open.