26/7/1992

Door Allebach

De naam Fabio Casartelli is de afgelopen dagen weer veelvuldig genoemd in de media, bij het horen van die naam moet ik altijd aan Rob Compas denken.
Rob de zwemmer van Zwepho die in het Hemmerven onder badmeester Arie Lighart zijn sportcarrière als duursporter begon. Na wat omzwervingen belandde hij, op relatief hoge leeftijd, op de fiets en werd in 1992 Nederlands kampioen bij de amateurs.

Buiten zijn talent hielp het shirt met de Nederlandse driekleur mee bij zijn uitverkiezing voor deelname aan de Olympische wegwedstrijd van 1992 in Barcelona. Op zondagochtend, vanuit liggende positie in mijn bed, zie ik Rob bij de eersten van het peloton nog zo het beeld van mijn televisie in rijden. In het peloton verdedigde hij samen met Richard Groenendaal de voorsprong van de koplopers, Erik Dekker(2), Dainis Ozols(3) en de latere gouden winnaar Fabio Casertelli. In de finale raakte hij met zijn edele delen de bovenbuis van zijn fiets en kwam daardoor als 72e op een kleine 40 seconden van het peloton binnen. De sprint van het peloton werd gewonnen door Erik Zabel(4) met daarin toch aansprekende namen als: Lance Armstrong(14), Davide Rebellin(20), Peter Luttenberger(29), Steffen Wesemann(30) en Georg Totschnig(56).

Later die dag wint Olaf Ludwig op de Champs Elysées de laatste eindsprint van de Tour. Miguel Induráin wint de Ronde van Frankrijk en Jan Smith de allereerste editie van Tour de Bok.