Eye opener

Door Allebach

Vaak kritiek gehad op de tactiek van de Rabo wielerploeg, ze rijden veel als of ze heel “groot” zijn. Dat betekend dat ze het team laten rijden voor een kopman.
Budgettair zijn ze dat natuurlijk groot, maar je moet wel de renners hebben om controlerend te rijden. Rabo kan je niet vergelijken met BMC, Leopard en een Saxobank om maar eens wat te noemen. Die hun team geheel opofferen voor mannen als Evans, de gebroeders Schleck en Contador.

Waar Skil-Shimano, Vacansoleil en andere teams zonder “grote” namen er vaak onbevangen invliegen, rijden ze bij de Rabobank veel te berekenend. Team Eurocar heeft de afgelopen Tour de France laten zien hoe je als “klein” team in de aanval gaat totdat je een prijs in je bezit hebt. Het team ging pas collectief rijden nadat Thomas Voeckler het geel om zijn schouders had.
In de Vuelta zie je duidelijk een ander Team Rabobank en dat werpt direct zijn vruchten af. Ze rijden met een jonge ploeg zonder een echte kopman. Bauke Mollema en Steven Kruijswijk profiteren direct van deze gewijzigde tactiek, ze hoeven nergens rekening mee te houden en rijden direct met de beste mee.
Het zou mooi zijn als tijdens deze Vuelta de ogen van de Rabo team leiding eens geopend worden, zodat we de komende jaren eens verwend worden met een ploeg die er onbevangen in gaat.