Wondere wereld

Door Allebach

Het internet is de laatste tijd veelvuldig in het nieuws, het is ook best bijzonder dat je via een “kastje” en een paar “draadjes” verbonden bent met de buitenwereld. In deze wereld lopen net zoals in de echte wereld personen rond die graag bij je binnen willen komen.  Voor de één doe je de deur open om gezellig te babbelen en koffie te drinken voor de ander koop je nog een paar extra sloten en een alarminstallatie.

Maar als ze echt willen, komen de ongenode gasten toch wel bij je binnen. Lukt het niet om via de voordeur bij je binnen te komen dan wordt er wel een achterdeurtje gevonden wat nog open staat. Een ieder die verbinding maakt met het internet heeft er wel eens mee te maken gehad.
Spam of een “onschuldig” virusje, de gemiddelde gebruiker achter een computer is al blij als zijn apparaat gewoon werkt en zijn ding doet.
Wat valt er immers op zijn of haar computer te halen?
De gedachte is dat overheden, instanties en grote bedrijven veel interessanter zouden zijn om op wat voor een manier in te breken om te kijken of er wat te halen is. Als dat inderdaad waar zou zijn mag je ook verwachten dat de beveiliging ook veel beter is dan bij de gemiddelde gebruiker. Dat blijkt toch in de praktijk behoorlijk tegen te vallen, vooral overheden lijken zo lek als een mandje. Vergis je niet je moet normaal gesproken om ergens binnen te komen behoorlijk verstand hebben van “enen” en “nullen” en begrijpen hoe de digitale wondere wereld in elkaar steek. Maar ook hier geldt met een goed breekijzer kom je erg ver.
Het wordt echter een ander verhaal als gewoon iedere willekeurige leek de Nederlandse rijksbegroting of het schema van de Tour de France 2012 kan binnenhalen door in de adresbalk van de internet explorer wat gegevens te veranderen.
Gemakkelijker kan bijna niet of je moet de inbreker uitnodigen op de koffie en helpt hem met inladen, dat voorkomt schade en je weet wat er weg is.