Frank de Boer

Door Allebach

In een land met 17 miljoen bondscoaches is het lastig om het goed te doen, alles en iedereen heeft een mening. Voor een ieder was het al een tijdje duidelijk dat het niet goed ging met het Nederlands elftal. Het is tekenend dat de betrokkenen dit pas schoorvoetend toegeven nadat de uitschakeling een feit is. Duidelijk is dat de hoofdrolspelers slechts zelden in de spiegel kijken en als dit toch gebeurd er een vertekend beeld zichtbaar is. Er wordt gemakkelijk terug verwezen naar het WK van 2 jaar geleden, toen de finale werd gehaald met een groot deel van de huidige selectie. Het aansprekende resultaat verdoezeld dat het toen ook niet sprankelde. Vergeleken met 2 jaar terug is er één positie wezenlijk anders bezet; die van assistent trainer.

Frank de Boer is in de tussentijd door AJAX goed bevonden om hoofdtrainer te worden, wat prompt 2 kampioenschappen opleverde. Phillip Cocu is doorgeschoven in de hiërarchie van het Nederlands team, nadat PSV hem te licht heeft bevonden om de rol als hoofdtrainer te vervullen. Met alle respect voor de carrière van 2e assistent Alfred Schreuder maar de “vedettes” van het Nederlands elftal zullen niet onder de indruk zijn. Het verschil is in eerste instantie misschien niet duidelijk zichtbaar maar er zijn allerlei kleine “dingetjes”, waaraan je merkt dat er iemand met status en allure die tussen de groep staat ontbreekt. De passie om te winnen, “niet zeuren maar poetsen”, ontbreekt. Frank had de heren met zijn instelling scherp en met de beentjes op de grond gehouden.
In de toekomst zullen de verhalen van de zwartste bladzijde uit het Nederlandse voetbal wel boven water komen, dan zal blijken welke tere “vedette” zieltjes er gekrenkt zijn. Met Frank op de bank had het Nederlands elftal daar geen last van gehad, vraag maar aan Mounir El Hamdaoui wat er gebeurd als je denkt dat je een “vedette” bent.