Verwondering

Door Allebach

Het lijkt erop dat het deksel van de doping doofpot afgaat. Niets is minder waar, zoals gewoonlijk zijn het in grote mate oud renners die het gebruik toegeven. Sommige zaken zijn al oud of al lang bekend maar de huidige generatie zou clean zijn. Het schone wielrennen begint ieder seizoen opnieuw en ieder keer weer worden er renners betrapt. Het is een sport op zich om de doping autoriteiten proberen te slim af te zijn. De wetenschap dat er doping in het spel zou zijn heeft mijn kijk plezier nooit bedorven en dat zal het ook nooit gaan doen. Teveel mooie en heroïsche beelden staan er in het geheugen gegrift om de sport de rug toe te keren.

Ademloos hebben we zitten kijken naar de soms onmenselijke prestaties van de renners, het leverde uren lang kijk plezier en stof tot napraten. En nu is dat zou opeens allemaal voorbij zijn, de wielersport is verdorven alles was één grote leugen. Het zou nog veel erger worden als nog een aantal toonaangevende (Nederlandse) renners uit het recente wielerverleden ook nog schoonschip gaan maken. De geloofwaardigheid van het wielrennen zou nu naar de knoppen zijn, het is net of er in andere sporten waar veel meer geld en roem te verdienen is geen doping zou zijn. Waarom zou een voetballer geen baat hebben bij doping. Nooit een bericht over een profvoetballer die problemen heeft met zijn whereabouts, dat is op zichzelf vreemd te noemen want er zijn genoeg profvoetballers. Of zou het zo kunnen zijn dat er voor bepaalde groepensporters er andere regels gelden. Hoe het ook zit, het is niet zo dat als je niet gepakt wordt het automatisch betekend dat je geen doping gebruikt. Het ontdekken en opsporen van het gebruik van de nieuwste generatie prestatie verhogende doping is niet gemakkelijk en duurt altijd enige tijd.
Verwonder je met de hieronder staande links naar lijsten met geschorste sporters.