Hardware

Door Allebach

De grootste nachtmerrie in de digitale wereld is dat je alles kwijt raakt. Natuurlijk moet je regelmatig saven en back-uppen, maar in de praktijk wordt dat nog weleens vergeten. Toch is er in de loop der jaren regelmatig wat weggeschreven op floppy”s, cd-roms en dvd”s. De laatste twee zijn redelijk betrouwbare mediums maar worden door mij vooral gebruikt als definitieve back-up. Zo’n hele verzameling met schijven is een veilig gevoel voor als het echt goed fout gaat maar om even wat terug te zoeken is het vaak een hele puzzel.

Om snel iets uit het digitale Tour de Bok “archief” op te zoeken stond alles netjes gesorteerd op een harde schijf. Deze harde schijf werd de afgelopen 5 jaar ook gebruikt om het spel draaiend op te houden. Het moment om het iets anders aan te pakken zat eraan te komen, mede omdat het moment dat het fout kan gaan niet met zekerheid is vast te stellen.
Wat wel op het juiste moment kwam was de aanbieding van een supermarkt voor een externe harde schijf van 3 Terrabite. Een externe harde schijf was nog een ontbrekend en dus welkom stukje hardware. Daarmee is Tour de Bok voorzien met weer een stukje extra techniek om het geheel soepel te laten verlopen.