Vlaanderens mooiste

Door Allebach

Voor het eerst sinds jaren weer eens het complete televisie verslag van een klassieker gevolgd vanaf de bank.
Sommige dingen zijn in de loop der jaren verandert maar er zijn ook dingen die nooit zullen veranderen.
De dag begonnen op de Belg omdat die nu eenmaal werkelijk alles wat met de Ronde van Vlaanderen te maken heeft uitzenden. En daardoor gewoon eerder begint met uitzenden dan de Nederlandse televisie. Op de één of andere manier irriteert het Vlaamse commentaar me meer dan dat van Egbert Dijkstra en Maarten Ducrot dus na een tijdje overgeschakeld naar de NOS. In ieder geval is de HD beeldweergave beter dan de BRT.

Valpartijen, lekke banden, blokkerende kettingen en gepruts met communicatie apparatuur werd messcherp in beeld gebracht. Leuk extraatje lijkt de camera registraties vanuit de ploegleiders wagens. Meekijken in de keuken van het wielrennen en horen dat een ploegleider zich zeker waant terwijl zijn kopman oude wielerwetten met voeten treed waardoor ze aan het einde met lege handen staat.
De directeur sportief Wilfried Peeters van Omega Pharma – Quick-Step zat in een zetel met meerdere renners aan de voorkant van de koers. In de groep van kopman Tom Boonen zaten meerdere ploegmaats terwijl de rest bestond uit éénlingen. Wilfried Peeters gaf in de finale de logische opdracht aan het team om niemand alleen weg te laten rijden. Een oude wielerwet luid dat de ploeg in overtal de koers moet maken. Ondanks de aanwezigheid van 4 ploegmaats ging Tom Boonen de paar over gebleven eenlingen aan sporen vooral mee te blijven werken om weg te blijven.
Tom Boonen dacht zeker dat de huidige generatie wielrenners achterlijk is en met hem en een deel van zijn team, waaronder de in topvorm zijnde Nikki Terpstra, zo naar de finish te rijden. Een misrekening die het sterkste team in koers de ereplaatsen kostte. Greg van Avermeat was de eerste eenling die ten aanval ging en zorgde daarmee dat Omega Pharma – Quick-Step in het eigen mes liep. Fabian Cancellara, de latere winnaar, en Sep Vanmarcke lieten ook nog even zien zonder de steun van teammaats diep in de finale nog tot grote dingen in staat te zijn.
Nikki Terpstra heeft normaal gesproken zijn woordje wel klaar maar baalde nu overduidelijk over het verloop van de koers.