Commercie

Door Allebach

Sport en commercie zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zonder commercie lijkt het onmogelijk om nog topsport te kunnen bedrijven. Talent alleen is niet meer voldoende, je moet ook kunnen beschikken over voldoende financiële middelen om de top te kunnen halen.
Hoeveel talenten hebben het niet gehaald omdat ze niet over de juiste financiën beschikten om door te kunnen breken. En hoe vrij ben als een andere interessante commerciële partner, dan de (hoofd)sponsors in je geïnteresseerd is, om te kunnen kiezen. Het hangt vaak af van de commerciële partners en bestuurders van clubs en / of bonden. Dit gaat niet alleen over geld maar ook over bijvoorbeeld materiaal, voeding, trainings-mogelijkheden, enz.

Om de belangen van commerciële partners te waarborgen gaan sommige heel ver. Voor het tweede WK op rij is er de bierjurkjes rel waarbij de Fifa bonzen hun eigen portemonnee met man en macht proberen te beschermen. Heb niet de illusie dat er één euro van sponsor Heineken terecht komt bij de F-jes van West-Frisia of Dindua. Dat geld verdwijnt regelrecht bij de Fifa bobo’s in hun zak die het mogelijk naar eigen inzicht “wegschenken” om weer wat stemmen te kopen voor (her)verkiezingen.
Als je alle commerciële gekte rond het aanstaande WK bekijkt dan vraag je je af hoe het mogelijk was dat Johan Cruyff bij de wedstrijden van het Nederlands elftal met afwijkende kleding mocht spelen. Cruyff die privé gesponsord werd door Puma speelde de wedstrijden met 2 strepen op zijn kleding terwijl de andere spelers de kleding van sponsor Adidas met 3 strepen aan hadden.
Zou dat in deze tijd van grote commerciële belangen nog kunnen, mag je überhaupt met een “afwijkend” tenue het veld op van de Fifa. In ieder geval zijn de huidige omstandigheden duidelijk anders dan 40 jaar terug.
De twee absolute vedetten van het WK, Christiano Ronaldo en Lionel Messi hebben duidelijk meerdere sponsors waar ze (in)direct aan verdienen. Christiano Ronaldo voetbalt op Nike schoenen en het Portugese nationale elftal heeft Nike als kledingsponsor. Zijn werkgever Real Madrid heeft als kledingsponsor Adidas die jaarlijks ontelbare shirts verkoopt met zijn naam erop.
Lionel Messi heeft als sponsor Adidas welke ook de sponsor is het Argentijns elftal. Zijn werkgever FC Barcelona heeft Nike als kledingsponsor. Deze spelers zijn commercieel dusdanig aantrekkelijk dat ze van verschillende kledingsponsors verdiensten hebben.
Dat Johan Cruyff met zijn status dit niet voor elkaar kreeg zal te maken hebben gehad met de jarenlange vete tussen Puma en Adidas.
Dat Cruyff een neusje had om zijn talent commercieel te benutten bewees hij met de film Nummer 14. Verschillende sponsors worden getoond en benoemd waaronder Philips, Citroën, Lois, Caballero en uiteraard Puma.