Wereldtop

Door Allebach

Als Nederlanders denken we dat we als het voetbal betreft bij de wereldtop behoren, er zijn echter sporten waar we dat al jarenlang zijn.
Korfbal is zo”n sport al hoewel dit een slecht voorbeeld is omdat deze sport door ons is uitgevonden en alleen op niveau in de lage landen wordt gespeeld.
Een sport waar vroeger India en Pakistan de dienst uitmaakten maar waar we nu al jarenlang zowel bij de dames als heren tot de absolute top behoren is hockey. Een sport die op allerlei gebieden mijlen voorsprong heeft op voetbal. Om het tempo hoog te houden zijn er meerdere wissels, mag je een vrije bal op je zelf spelen. Om de snelle spelwisselingen te kunnen volgen zijn er 2 scheidsrechters en is het mogelijk om de video referee te raadplegen. Verder werd in de hockeysport als eerste gebruik gemaakt van video en prestatie analyses.

Allemaal zaken die pas veel later gemeengoed werden of nog steeds niet zijn ingevoerd in het hedendaagse voetbal.
In het voetbal is al jarenlang sprake om het voetbalspel aantrekkelijker te maken door spelregels uit het hockey te volgen en beslissingen met betrekking tot de spelregels beter te kunnen toetsen. Voorbeelden genoeg van dubieuze beslissingen die het voetbal al jarenlang regelmatig ontsieren terwijl deze in de hockey wereld binnen enkele minuten op het veld worden opgelost.
De trainingsarbeid en intensiteit van de hockeyers is veel hoger dan bij de voetballers en dat zie je terug in de erelijsten van beide sporten. De erelijst van het Nederlands voetbal elftal verbleekt bij die van het Nederlandse hockey dames en heren.
Ook op het huidige WK hockey in eigen land zijn tot nu toe de resultaten zoals verwacht, en dat terwijl beide teams van zichzelf vinden dat, om kampioen te worden, het nog veel beter kan en moet.
Ondanks dit alles kan ik niemand uit mijn omgeving die een wedstrijd op het WK in Den Haag bezocht heeft, sterker er is ook nog niemand geweest die het over een wedstrijd heeft gehad, laat staan een pool heeft gestart.
We behoren met hockey bij de top van de wereld niet alleen met de nationale elftallen maar ook wat betreft trainers.
Ondanks dat onze nationale voetbal trots 2 jaar terug op het EK van 2012, roemloos, met de staart tussen de benen het toernooi verlieten. Iets wat onze hockey toppers al heel lang niet is overkomen. Zal hockey nooit zo tot onze verbeelding spreken als onze nationale voetbal trots.