Tour 2014

Door Allebach

Het WK is voorbij kater weggespoeld en door een werkelijk misplaatste uitval van Robin van Persie na de gewonnen wedstrijd tegen Brazilië weer terug in de werkelijkheid van voetbalsterren die werkelijk denken dat ze goed zijn als hun trainer hun doet geloven. Buiten een briljante kopbal tegen Spanje viel Robin van Persie vooral op in buitenspel positie. De voor laatste wedstrijd tegen Argentinië spande de kroon het ontlokte sommige voetbal analisten iets van kritiek op zijn positie. Na het behalen van de nooit verwachte 3e plek trok Robin van Persie niet alleen een lange neus maar viel als aanvoerder compleet uit de toom door Pierre van Hooijdonk verbaal te kielhalen.

Hoewel zijn coach Louis van Gaal het na de wedstrijd nog binnen de perken wist te houden deed die nog een poging op vliegveld Rotterdam om al zijn gal te spuwen.
Gelukkig is er geen zwart gat want de Tour van dit jaar is fantastisch. Wat een volk langs de wegen in Engeland, wat een spektakel in de koers. Alle grote mannen gehavend en/of naar huis en het resultaat is een levendige wedstrijd waar iedereen voor een kans gaat. Daar zaten geen schwalbes bij zoals we dat gewend waren bij het WK, vooral Robben (gemiddeld 3 per wedstrijd gedurende zijn carrière) spande weer eens de kroon. Wat een irritatie wekt hij op in de rest van de wereld met zijn duikelingen en het opzichtig contact zoeken bij de arbitrage, waardoor hij terecht de gouden bal voor de beste speler niet heeft gekregen. Of het terecht is dat Lionel Messi deze wel heeft gekregen is de vraag maar ondanks dat hij 95% van de wedstrijden niet in zijn spel kwam klaagde hij nooit. Wat tevens van (commercieel) belang is dat Adidas hoofdsponsor is dan is een keuze snel gemaakt.
Het lijkt erop dat in dat opzicht de commercie minder invloed heeft in het wielrennen. Al hoewel een frame breuk met tot gevolg het uitvallen van een favoriet niet goed is voor je naam als fietsfabrikant. Bij Specialized is het nu code rood net zoals 4 jaar terug tijdens het WK in Zuid-Afrika bij Adidas met het commentaar op hun Jabulani zwabber bal.
Een falende bal van een paar tientjes geeft kolderieke momenten op voor doelmannen die tot gevolg kunnen hebben dat er verrassende uitslagen kunnen vallen. Aangezien de ballen voor weinig ergens achteraf in Azië gemaakt worden heeft dat geen grote gevolgen voor een fabrikant als Adidas.
Een peperduur frame wat gebreken vertoont kan tot ernstig lichamelijk letsel leiden dit kan, en dat heeft het in het verleden ook al, tot ingrijpende gevolgen geleid voor de fabrikant. Ooit gehoord van het fietsmerk Alan, zij dachten in de hoogtij dagen van de gesoldeerde frames met lugs dat je deze verbindingen ook wel kon lijmen. Een paar losse buizen verder en je kan het vergeten in het (toer)peloton.
Het is niet voor niets dat er fietsonderdelen commercieel zwart werden gemaakt om het eruit te laten zien als carbon. De toer fietser koopt het duurdere onderdeel in carbon terwijl de prof met het betrouwbaardere aluminium onderdeel rijd. Kapotte onderdelen in de media zijn ongeacht de ernst die het kan veroorzaken dodelijk voor een fabrikant.