Tour de Bok ..?

Door Allebach

Hoe speel je Tour de Bok ?

Dat is afhankelijk van een aantal factoren waarvan de belangrijkste zijn het soort etappes (berg, sprint) en welke renners er voor handen zijn. De juiste mix van sprinters, klimmers en klassementsrenners is heel lastig toch zijn er deelnemers die er een neusje voor hebben.
Een aantal van onze trouwe deelnemers halen regelmatig in de eindklassering de top 20 van Tour de Bok. Natuurlijk zitten zij ook wel eens een jaartje mis maar door de jaren heen halen zij hoge noteringen.
In het algemeen zijn de lijsten die ze in leveren heel “saai”, geen rare namen of gokjes.
Dus geen namen die misschien één etappe kunnen winnen, heel leuk die 15 punten maar een renner die regelmatig top tien rijd, behaalt er uiteindelijk meer, vijf keer 5e is 30 punten.
De stelregel is dat een renner minimaal 20/22 punten bij elkaar moet rijden in Tour de Bok.

De verrichtingen van de renners in de ronde van Zwitserland zijn ook van belang, door de jaren heen is gebleken dat renners die daar goed presteren het in de Tour de France laten liggen. Waarschijnlijk is de ronde van Zwitserland met de finish 2 weken voor de Tour net even te veel van het goede. Komt nog bij dat de nationale kampioenschappen ook nog eens tussen deze twee rondes in zit. De top renners laten de ronde van Zwitserland daarom ook lopen.

Dan hebben we nog de tijdritten, de toprenners rijden normaal gesproken een behoorlijke tijdrit. Maar er zijn natuurlijk altijd tijdrit specialisten die deze discipline tot in de puntjes beheersen. Een keuze om tijdrit specialisten in je team te nemen is afhankelijk van het aantal tijdritten en of de renners nog wat meer kunnen dan in hun uppie heel hard tegen de klok fietsen.
Een groot aantal deelnemers (193) van Tour de Bok 2015 hebben de keuze gemaakt om geen tijdrit specialisten te nemen omdat er maar één tijdrit dit jaar in de Tour de France verreden wordt. Bij die 193 zitten ook de nullijst spelers en anderen die bij toeval geen tijdrijders hebben, maar er zitten toch heel veel top spelers bij de na de eerste etappe in Utrecht nul punten hadden. Heel veel van deze topspelers bevinden zich nu in de onderste regionen van Tour de Bok. Vanaf dinsdag zal blijken of zij met hun “saaie” lijstjes de juiste keuzes hebben gemaakt en of ze nog gaan klimmen richting de top 20.