Sjoemel software

Door Allebach

Tour de Bok wordt voor de 26e keer georganiseerd en af en toe sluipt er een foutje in het spel. Ieder jaar zijn er wel een paar deelnemers die vragen hebben over de stand, daar wordt altijd direct actie op ondernomen.
Soms is zo’n fout veroorzaakt doordat er een verkeerde naam van een renner in een lijst van een deelnemer of in de etappe uitslag is in gevoerd, en soms is de deelnemer gewoon abuis. Meestal tijdig ontdekt en zonder al te grote gevolgen voor dagprijzen en eindklassement, heel af en toe een uitzondering waardoor een fout van een deelnemer wel grote gevolgen heeft voor zijn klassement. Dat levert de betreffende deelnemers ludieke bijnamen op zoals; Gerrit Zabel en Marco McEwen.

Deze week echter was er een deelnemer die beweerde, dat ondanks het vele goede werk wat door ons voor Tour de Bok wordt verricht, zijn puntentotaal absoluut niet kon kloppen. Er moest iets goed fout zijn met onze puntentelling want het was gewoon onmogelijk dat hij zo laag in het klassement stond.
De door hem gespeelde sprinterslijst had hij al sowieso 5 dagzeges moeten hebben met 4x Kittel en 1x Demare dus punten genoeg.

“Sprinterlijst met Tony Martin en Alejandro Valverde. Valverde, Sagan en Cavendish naar huis en drie etappes 0 punten”

“Ja dat klopt allemaal wel maar de puntentelling kan gewoon niet kloppen, je vindt het toch niet erg als ik vanavond thuis alles na ga tellen”

Nee hoor, geen probleem, succes ermee en ik hoor het wel.

Voor alle duidelijkheid als één deelnemer veel punten mist kan dat alleen als er een renner die veel punten pakt niet of verkeerd is ingevuld. Vandaar dat de ingevoerde lijsten allemaal handmatig gecontroleerd worden. Tevens zijn de lijsten terug te vinden in de overbekende mappen in Café Bok en als pdf op de website.
De puntentelling is niet zo maar voor één deelnemer te manipuleren. Het kan in principe wel en er zijn diverse mogelijkheden waarvan er één variatie tot nu bij wijze van grap is toegepast om Koen Kratje in 2009 één dag een klein beetje te pesten. Zijn deelnamelijst is toen één etappe omgewisseld met die van zijn broer, klinkt simpel maar is werkelijkheid een hele klus omdat er 2 programma’s worden gebruikt die gekoppeld zijn. Er moet iets meer gebeuren dan alleen namen verwisselen om de data van beide programma’s synchroon te laten lopen.

Sinds 1997 wordt er door ons gebruik gemaakt van een rekenprogramma dat op uur U, door Wout Molenaar, is geregeld in het zuiden van het land. Het bestaat uit 3 floppies en een begeleidende brief. Kosten voor het verkrijgen van dit speciaal voor Café De Sjôrkèr geschreven programma was een doos gebak.

Het rekenprogramma geschreven met Delphi 3.0 gebaseerd op een database uit 1985 vandaar dat het zeer basic is en alleen gebruikt kan worden voor rekenwerk. Vanaf Windows 7 wordt de gebruikte database niet meer ondersteund daarom draait het programma onder Windows Virtual PC in Windows XP mode. Invoeren van gegevens kan maar tot 20 karakters, uitprinten van de uitslagen is gebaseerd op kettingpapier.
Er wordt in het programma geen rekening gehouden met “ranking” dat betekend dat iemand met hetzelfde puntenaantal niet dezelfde positie in het klassement heeft, maar er wordt door genummerd.

Van het originele programma is de software dusdanig geschreven dat er niets gewijzigd kan worden, daarom is er een Access database aangekoppeld die ervoor zorgt dat er veel meer mogelijkheden zijn om de gegevens te ver en bewerken.
De Access database zorgt ervoor dat de ingevulde gegevens met meer dan 20 karakters weer aangevuld worden tot een complete naam.
Het is door de Access database mogelijk om tot de verschillende klassementen te komen en deze naar eigen inzicht in de vorm van een rapport met “kleur” uit te printen. Zonder deze database was het niet mogelijk geweest om automatisch de uitslagen voor teams, rookie, puntenpakkers en aantal gespeelde renners op de huidige manier uit te rekenen en te printen.

De twee gekoppelde programma’s werken voor de 17 keer samen en hebben nog nooit gezorgd voor rekenkundige problemen. Als er al iets fout gaat in de uitslagen van Tour de Bok is dat te wijten aan menselijk falen en niet door het gerbuik van sjoemel software.