Fina

Door Allebach

Het is wel eens vaker gememoreerd maar het beleid van afzonderlijke landen, bonden en overkoepelende belangen organisaties zijn voor de gewone toeschouwer niet te begrijpen.

Het is wel overduidelijk dat de wielersport, al dan niet terecht, onder een vergrootglas ligt wat betreft het gebruik van prestatieverhogende middelen.

En natuurlijk komen de verhalen tijdens, het grootste wielerevenement van het jaar, de Tour de France, zomaar ‘spontaan’ naar boven.

Lance Armstrong die vanaf de bank nog wat roeptoetert over zijn uitzonderlijke prestaties, zijn voormalige coach Johan Bruyneel die wat aandacht nodig heeft om zijn eigen boek te promoten. En dan zijn daar de renners en ploegen zelf die zich uitlaten over het ‘nieuwe’ wondermiddel genaamd Ketonen. Het wondermiddel staat niet op de dopinglijst omdat het gebruik met de huidige dopingcontroles niet exact is vast te stellen.

En als iets niet is vast te stellen dan mag het !!!!!!!!!

Op dit punt komen we automatisch bij de overkoepelende internationale zwembond de FINA. Deze bond laat zien in de zaak van de chinese zwemmer Sun Yang hoe het niet moet met betrekking tot het gebruik van doping of het ontduiken van controles.

Sun Yang wordt in 2014 gepakt op het gebruik van een verboden stimulerend middel. Dit wordt na een half jaar, zodra de schorsing erop zit, wereldkundig gemaakt. Een schoring van 6 maanden voor het gebruikt van een verboden stimulerend middel is natuurlijk een lachertje. In 2018 wordt Sun Yang gecontroleerd in het bijzijn van zijn moeder, lijfwacht en meerdere malen geschorste lijfarts. Omdat ze bedenkingen hebben over de vereiste documenten, licentie en de afname, wordt alles door het viertal vernietigd en daarmee stonden de dopingcontroleurs met lege handen.

Ondanks dat er geen enkele twijfel over bestaat dat Sun Yang een ernstige doping overtreding beging, werd hij toch vrijgesproken.Dit alles heeft met een formaliteit te maken, bij de controles hoort een brief. Deze brief was algemeen opgesteld en niet individueel voor Sun Yang waardoor hij een schorsing ontloopt.

Tot grote frustatie een aantal (oud) zwemmers verschijnt Sun Yang gewoon op het WK van 2019 en wordt voor de 4e keer op rij wereldkampioen op de 400 meter vrije slag.

De FINA komt hiermee in een rijtje sportbonden waaronder de IAAF die wat betreft doping er een bedenkelijk beleid op na houden.

Er zijn echter momenten dat de door de FINA opgestelde regels feilloos gehanteerd worden. Zo werden twee deelneemsters van 12 en 13 jaar, bij hun eerste openwater wedstrijd te Leiden, gediskwalificiceerd door over ijverige juryleden van de KNZB omdat op hun badpak het logo van de FINA ontbrak. Door de FINA goedgekeurde zwemkelding wordt voorzien van het FINA logo en moet voorkomen dat er ‘mechanisch’ voordeel is te halen uit de zwemkleding.

Hiermee zijn we terug bij het begin over het beleid.