Jury sport

Wielrennen wordt steeds meer een sport waarbij de jury van invloed is op het koers verloop.

Er zijn nu eenmaal regels nodig om een sport een beetje in goede banen te leiden. maar de regels consequent toepassen schijnt lastig te zijn.

Een renner die het parcours afsnijd (Armstrong) of gedeelte lopend aflegt (Froome) wordt door de jury door de vingers gezien.

Maar een renner die zijn bidon (afval) buiten een aangegeven zone weggooit is de Sjaak.

Natuurlijk zijn er ook regels nodig om de veiligheid van de renners te waarborgen. Bij een renner die, na een paar uur afzien, op de eindstreep afsnelt is een kleine stuur beweging gauw gemaakt. Bij 70 kilometer per uur kan een kleine stuur afwijking enorme gevolgen hebben. Dat weten de renners zelf ook maar al te goed. En er is natuurlijk ook weleens een renner die in alle hectiek en emotie zijn kop verliest.

Maar om na de finish nog te moeten wachten op het oordeel van de jury over het koers verloop heeft niet alleen gevolgen voor de renners in kwestie maar ook voor de organisatie van Tour de Bok.

Waarbij in het verleden bij een overtreding het werd afgedaan met een geldboete, zijn er tegenwoordig tijdstraffen, puntenaftrek en declasseringen mogelijk.

En dit alles was invloed op de uitslag van de 2e etappe van de Tour de France.

In deze etappe ging Mattias Skjelmose Jensen als 6e over de finish lijn maar wegens het afwijken van de lijn tijdens de sprint, waardoor andere renners in gevaar gebracht werden, ging de jury in beraad.

Resultaat na dit jury beraad: 500 Zwitserse Frank boete, 13 strafpunten in het puntenklassement en declassering naar de laatste plaats in de groep.

En dat laatste betekende voor Tour de Bok dat de uitslag van de 2e etappe opnieuw berekend diende te worden. En dat had uiteraard consequenties voor de uitslag van zondag.