Hypothese

Een hypothese (Grieks: υπóθεση [upóthese] = veronderstelling) is een stelling die (nog) niet bewezen is en dient als het beginpunt van een theorie, een verklaring. Het is mogelijk zeer veel bewijzen te verzamelen die een hypothese steunen, maar één enkel negatief uitvallend bewijs is voldoende om de hypothese te ontkrachten.

Het woord hypothese wordt ook gebruikt in de zin van “veronderstelling, aanname”.

De bovenstaande uitleg verklaart meteen een groot deel van ergernis over de verslaggeving rond het wielrennen.

Het maakt niet uit waar het over gaat de link met doping wordt iedere keer wel ergens gemaakt.

Bij geen andere sport wordt doping zo vaak en breed uitgemeten dan bij het wielrennen.

Neem Simon Vroemen, wie?

Medaille kandidaat voor Nederland op Olympische Spelen in de Steeple Chase, wat?

3000 meter hardlopen met hindernissen.

Gaat niet naar de Olympisch Spelen vanwege verboden stoffen in zijn urine.

In vergelijking met een buitenlandse wielrenner die wat in zijn neus stopt, is dit in de vaderlandse pers een kantlijn verhaal.

Doping lijkt alleen in het wielrennen in grote getale voor te komen, je zou kunnen gaan denken dat het een hele grote sport is waar heel veel in te verdienen is.

In de zomer, tijdens de Tour, en met een paar klassiekers is de media aandacht inderdaad groot. De 18 Pro Tour Teams wereldwijd, zijn er nog altijd 2 minder dan de 20 teams in de Engelse Premier League. Zo groot kan je de sport dus niet noemen.

De verdienste van een wielrenner zijn natuurlijk afhankelijk van de prestaties. Volgend jaar komt er in het peloton de nieuwe formatie Katoesja met een budget van 30 miljoen euro, voor de wielersport een ongekend bedrag. De helft van dat bedrag komt ten goede van de ploeg, dit staat in schril contrast met de ruim 16 miljoen die Ajax overmaakt aan Heerenveen voor de aankoop van Sulejmani.

Kijk ook eens naar de top 100 van het tennis en vergelijk hun jaar inkomen eens met de beste 100 renners van de Tour de France.

Je zou toch langzamerhand gaan twijfelen of doping alleen in het wielrennen voorkomt omdat de “belangen” zo “groot” zijn.