Koorts

Koorts = toestand van opwinding, hartstocht.

Dit jaar gaat er weer een hoop “koorts” komen, te beginnen met goudkoorts bij de Olympische spelen in Vancouver. Later in het jaar komt er nog meer: de oranjekoorst op het WK in Zuid-Afrika.

De eerste koorts is echter al gemeld: de Elfstedenkoorts. Zodra het een beetje winters wordt slaat deze in alle hevigheid toe. 4 Januari was het al weer 13 jaar geleden dat de laatste verreden werd, dus een ieder die wat te melden heeft over de tocht der tochten roert zich. Nergens voor nodig om zo veel ophef te maken want zo bijzonder is het niet om 200 kilometer te schaatsen. Dat blijkt ook wel uit het aantal deelnemers die de laatste 3 tochten volbrachten.

Wat er wel uniek aan is, de route door Friesland, het enthousiaste publiek en de stugge Friezen die heel gastvrij blijken te zijn. Een leuk en gezellig volksfeest waar we er helaas niet al te veel van hebben.

Hier is de koorts 0, zodra er iemand in Friesland “It giet oan” zegt is het vroeg genoeg om je druk te maken. Met de huidige ijs gesteldheid zijn ook verwachtingen 0. In 1987 en 1996 waren we dichter bij een tocht dan op dit moment, maar ik heb makkelijk praten want er hangen hier al 2 Elfstedenkruisjes in de wc.