Klassiekers

Na de kasseien klassiekers met parcoursen vol met beruchte namen zoals de Oude Kwaremont, Paddestraat, Kapelmuur of het bos van Wallers (om maar eens wat te noemen) is het nu de tijd voor de klim klassiekers. Ook hier komen we klinkende namen tegen zoals de Cauberg of de Redoute.

Iedere wielerliefhebber kijkt er naar uit hoe de renners deze obstakels nemen.

De bij het grote publiek onbekende namen zijn vaak het lastigst. De Eyserbosweg is vaak de scherprechter in de Amstel Gold race en/of NK (als dit in Limburg plaats vindt) omdat deze veel zwaarder is dan de overbekende Cauberg.

In Luik-Bastenaken-Luik is de Stockeu en lastige klim maar deze zit veel te vroeg in het parcours om tegenwoordig het verschil te maken. Eddy Merckx heeft deze klim een aantal keer gebruikt om de beslissing te forceren, niet voor niets dat halverwege de Stockeu een plaquette staat voor de grootste wieler Belg.

De Redoute is vele malen bekender, echter deze klim is ongeveer 50 kilometer van de finish in Luik. Dus zijn er in de finale nog een paar scherprechters toegevoegd om de echte beslissing te forceren.

Voor de meeste blijft het een televisie ervaring maar er zijn er onder ons die zelf aan de lijve willen voelen hoe het is om deze mythische plaatsen te bedwingen.

Gelukkig voor hem worden er genoeg fietstochten georganiseerd om dit te ervaren. De “kleine” minder bekende tochten zijn vaak veel selectiever, beter georganiseerd, gemoedelijker en veiliger dan de massa evenementen (Amstel Gold en de Nederlandse uitvoering van Lijk-Bastenaken-Luik door Le Champion).

De zo juist genoemde Nederlandse versie van L-B-L is niet meer dan een naam. De eerder genoemde Stockeu is weer eens opgenomen in het parcoours maar andere mooie stukken zoals Le Rosier worden nu gemeden. Het parcours varieert in de loop der jaren waardoor het makkelijker is geworden, 245 kilometer fietsen met daarin niet meer dan 5 serieuze beklimmingen is gewoon veel te weinig.

Gelukkig kan je vrijwel ieder weekeinde in Limburg en België echt aan de bak met tochten waarbij er gemiddeld iedere 10 kilometer geklommen kan worden. Vaak wordt de Redoute als eerste beklommen als opwarmertje voor het echte werk.

Voor degene die op de fiets in de buurt van de Redoute komen en een grote uitdaging zoeken, aan de andere kant van Remochamps ligt Thier de Nonceveux. Een weggetje met het steilste asfalt van België: 26%! Succes.