Trainen

Door de winterse weersomstandigheden zijn de trainings voornemens voor 2010 al lang weer vergeten. Daarbij komt nog dat sinds jaren mijn credo luid: als er ijs in de sloot ligt dan schaats je!

Het ijs is uit de sloot en het zonnetje schijnt dus er kan weer gefietst worden. De eerste 2 maanden van het jaar zijn verloren gegaan maar nu is er geen excuus meer, dus mens en materiaal moet er aan geloven.

Om te harden begin je meteen goed door de Zuiderkwelweg in de Wieringermeer vol te nemen. Niet iedereen is bekend met het fenomeen van deze weg dus behoeft dit nadere uitleg. In de vorige eeuw was dit inderdaad een weg welke Kreiloord via de kotste route verbond met Medemblik. Vanuit Medemblik heeft er aan het begin van de Zuiderkwelweg zelfs een ANWB wegwijzer gestaan om Kreileroord aan te geven. Tegenwoordig mag het de naam weg eigenlijk niet meer dragen, de weg is officieel afgesloten voor alle verkeer en staat bekend als de “Hel van het Noorden”. Een 6,7 kilometer verhard pad van stenen met kuilen, asfalt opgevulde geulen, klei en andere ellende.

Keihard met vol overgave er over heen knallen is het beste wat je kan doen om in vorm te komen. Slechts het type “Flandrien” traint hier bij gebrek aan beter. Wat dat laatste betreft het kan nog beter (slechter). Voor het tweede achtereen volgende jaar bestaat de weg van de Zuiderdijk vanaf De Weed tot Wijdenes, over een lengte van 4,6 kilometer, uit harde modder met kuilen en kiezels. Vol door rijden is wat lastiger van belang zijn hier: concentratie, anticiperen en stuurmanskunst.

Andere door stenen verharde wegen, die er een stuk beter bij liggen dan de Zuiderkwelweg en Zuiderdijk zijn:

HauwertDorpstraat2,1 km
LelystadOostvaardersdijk, vanaf Houtribsluizen naar Lelystad-Haven3,3 km
Lelystad-HavenKnardijk, eerste gedeelte vanaf de Oostvaardersdijk3,8 km
TwiskDorpsweg, Gangwerf, Bennemeersweg4,3 km
Midwoud, BenningbroekDorpsstraat, Buurt, Oosterstraat5,1 km