Vooravond

We staan aan de vooravond van de Tour de France en de eerste wieler perikelen dienen zich al aan.

Vinokourov, u weet wel die renner waar de Kazachstaanse wielerbond een heel team omheen gebouwd had. Werd in 2007 gepakt tijdens de Tour op het gebruik van EPO, heeft aangekondigd vanaf 24 juli weer te willen starten voor Astana. Vino is zo zelfverzekerd dat ploegleider Johan Bruyneel de keuze heeft tussen hem te laten rijden in de ronde van Polen of opstappen.

Het braafste jongetje van de bankiers, de Rabobank gaat het nu toch wel moeilijk krijgen om geloofwaardig te blijven.

Na de soap Rasmussen in de slotweek van de Tour in 2007, komt daar nu nog eens een vervolg op met in de hoofdrol, oud Rabo renner Thomas Dekker.

Bij Rasmussen was het een donderslag bij heldere hemel. Wie had ooit kunnen vermoeden dat hij rijdend in het geel, na een fantastische overwinning aan de kant zou worden gezet om het overtreden van de interne regels. Problemen met topografie leken de oorzaak, waardoor hij niet meer wist of hij nu in Mexico bij zijn schoonfamilie zat of aan het trainen in Italië was. Het lijkt ook zo op elkaar.

Thomas Dekker is een iets ander verhaal, tijdens zijn Rabo loopbaan verhuisde hij naar Italië om te kunne trainen onder begeleiding van Luigi Checchini. Het heeft de Rabo ploegleiding de nodige moeite gekost om hem er van te overtuigen om met deze “dokter” te breken. Daarna leek Dekker niet meer op niveau terug te kunnen keren. Vorig jaar verdween deze Rabo topper in spe onder vage omstandigheden naar Silence-Lotto.

Met in het achterhoofd de huidige economische crisis en de vaak dubieuze rol welke banken daarin gespeeld hebben, is de vraag of de Rabotop genoeg boter op hun hoofd heeft.

Uiteindelijk moet het over het fietsen gaan, gelukkig heb ik de afgelopen week de eerste drie ingevulde deelnameformulieren mogen ontvangen. Dus Tour de Bok gaat zeker door, gelukkig maar.