Puntentelling

Door Allebach

Dit jaar opvallend veel vragen over de puntentelling, en vooral over de controle daarvan, in vergelijking met voorgaande jaren.
Het spel werd dit jaar voor de 50e keer gebruikt om één van de drie door ons georganiseerde spellen uit te rekenen. In de 44 keer dat ik zelf het spel gebruik heb ik nog nooit de puntentelling gecontroleerd.
Het heeft namelijk geen zin om de puntentelling te controleren want de punten die in een etappe en met het eindklassement behaald kunnen worden, zijn voor aanvang van het spel vastgelegd.

Het door ons gebruikt systeem werkt compleet anders dan wat de thuis “schrijvers” gebruiken als puntentelling. Tour de Bok werkt namelijk met het invoeren van de namen van de renners.
Het is dus van het grootste belang dat de 15 juiste renners voor de deelnemer zijn ingevoerd, het betekend dat alle lijsten handmatig worden gecontroleerd of de gegevens van de originele deelenemerslijst correct in het systeem staan.
Vervolgens moeten iedere dag de 10 juiste renners van de uitslag worden ingevoerd. Dit wordt gecontroleerd aan de hand van Teletekst, de officiële Tour website en cyclingnews.com.
Aan de ingevoerde namen worden de punten automatisch toegekend. Fouten in de stand ontstaan door fout ingevoerde namen van renners in de lijst van de deelnemer of uitslag.

Bij vragen over de puntentelling wordt eerst de originele deelnemerslijst gecontroleerd en vervolgens gecheckd of deze correct zijn overgenomen in het systeem. Als deze gegevens kloppen dan wordt de etappe uitslag vergeleken met de ingevoerde.
Een fout opsporen is op deze manier een kwestie van minuten.