Tijdwinst

Door Allebach

Terwijl in het gehele land de voorbereidingen voor het WK voetbal in Brazilië in volle gang zijn, wordt er hier keihard gewerkt aan de 23e Tour de Bok.
Om Tour de Bok optimaal te kunnen laten draaien zijn er ieder jaar verschillende programma”s nodig om het spel te kunnen starten en iedere dag te laten draaien.
Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan een gedeeltelijk nieuwe database. Het is nog niet de ideale situatie maar er wordt weer een stap in de goede richting gezet.

Met de nieuwe database wordt er bij de berekening een tussenstap vervangen. Helaas levert dit geen tijdwinst op maar doordat het programmeer werk scheelt is het spel direct gereed voor het uitrekenen van de uitslagen.
Het wordt dit jaar gemakkelijker om vast te stellen wie er op welke positie is geëindigd bij een gelijke stand. Nu staan spelers die in punten gelijk zijn geëindigd op alfabetische volgorde. In de nieuwe database wordt er bij een gelijk aantal punten tevens rekening gehouden met het verschil in eindtijd met de winnaar van de Tour de France. Helaas werkt dit nog niet perfect omdat er nog steeds deelnemers zijn die denken dat de winnaar van de Tour de France meer dan 2000 uur nodig heeft om in Parijs te komen. Gelukkig vullen de meeste deelnemers de eindtijd wel zorgvuldig in, wat in dit geval het bepalen van de einduitslag ten goede komt.

Een ander technisch foefje (zie afbeelding) gaat een hoop tijd schelen na het invoeren van de lijsten. Het spel werkt alleen correct als er geen dubbele renner namen zijn ingevoerd. Ieder jaar zijn 5% van de ingevoerde lijsten voorzien van dubbele namen. Uiteindelijk kost het redelijk wat tijd om na het invoeren, zo”n 20 lijsten uit de grote stapel te vissen en de correcties uit te voeren. Als tijdens het invoeren een eerder gebruikt rugnummer wordt gebruikt verschijnt er nu een rood kruis in beeld. Tevens wordt door middel van kleinere rode kruizen de locaties van de dubbel genoteerde renner weergeven.