WK

Door Allebach

Eerlijk is eerlijk, ik mag geen oordeel hebben over het huidige Nederlands voetbal elftal. Van de gehele kwalificatie reeks geen enkele wedstrijd gezien omdat ik één van de thuis coaches ben die helemaal niets met van Gaal heeft. De eerste wedstrijd die ik gezien heb was de oefenwedstrijd tegen Frankrijk, die kansloos verloren ging al hoewel bondscoach van Gaal vond dat er in de tweede helft bij een 2-0 achterstand toch goed gespeeld werd. Hij was niet de enige die dat gezien had ook de video en data analisten hadden het gezien, zeker 70% balbezit in de tweede helft. Alleen jammer dat het bal bezit geen doelpunt opleverde omdat het vooral rond de middenlijn plaatsvind.

Volgens de kenners heeft het voetbal zich de laatste jaren zich razendsnel ontwikkeld, het is sneller, technischer en tactischer geworden. Voetballers van 40 jaar terug zouden zich nu niet meer staande kunnen houden in het huidige voetbal. Eén ding is absoluut in de laatste 40 jaar verandert en dat is hoe het voetbal in beeld wordt gebracht. Als die beeldtechniek met alle mogelijkheden er toen geweest was dan hadden de wedstrijden er van toen een stuk sneller uitgezien dan de laatste oefenpotjes van het Nederlands elftal.
Dat moet ook wel als je het spelers materiaal van 1974 vergelijkt met de huidige selectie van het Nederlands elftal.

 

Positie 1974 2014
     
Doelverdediger Jan Jongbloed Jasper Cillissen
Links achter Ruud Krol Bruno Martins Indi
Centrale verdediger Arie Haan Ron Vlaar
Centrale verdediger Wim Rijsbergen Stefan de Vrij
Rechts achter Wim Suurbier Daryl Janmaat
Linker middenvelder Willen van Hanegem Daley Blind
Centrale middenvelder Johan Neeskens Nigel de Jong
Rechter middenvelder Wim Rijsbergen Leroy Fer
Links buiten Rob Rensenbrink Wesley Sneijder
Spits Johan Cruyff Robin van Persie
Rechts buiten Johnny Rep Arjen Robben

 

Vergelijking gaat mank omdat het huidige Nederlands elftal niet de capaciteit, kwaliteit en dus de spelers niet heeft om 4-3-3 te kunnen spelen.
Als Jasper Cillisen in zijn eerste grote toernooi boven zichzelf uitstijgt, net zoals Maarten Stekelenburg 4 jaar terug, dan is uit het elftal van 1974 Jan Jongbloed de mindere. Maar dat is eigenlijk geen nieuws omdat de beste doelverdediger, misschien wel van de wereld die het Nederlands elftal in 1974 had, niet meeging naar het WK in Duitsland. Jan van Beveren bleef thuis na onenigheid met Johan Cruyff.
Conclusie van de vergelijking is dat alleen Jasper Cillissen ervoor kan zorgen dat Nederlands elftal uit 1974 niet op alle 11 posities de betere is maar op 10 ten opzichte van het huidige elftal. Misschien wordt het verschil nog gemaakt door de coach, van Gaal heeft een eigen mening en daar werd bij Rinus Michels in 1974 aan getwijfeld. Aan de huidige staf zal het niet liggen van Gaal neemt 31 hulpjes mee. Zelfs super joker Andries Jonker mag mee om de tegenstanders te analyseren. Het zal ze niet veel verder brengen.
Al hoop ik natuurlijk stiekem op weer zo’n stunt als 4 jaar terug maar dan nu met de gedroomde afloop in het voordeel van het Nederlands elftal.